Ribe Katedralskole Til nye elever
Her finder du:
Velkommen Kære nye elev
Så kom dagen endelig! I dag får du lov til at gå gennem skolens gange som elev her på Ribe Katedralskole. I dag møder du dine fremtidige skolekammerater, dine nye lærere og alle andre på skolen. I dag tager du et stort skridt mod de voksnes rækker.
Du har måske tænkt på, hvad livet her på Katedralskolen har at byde på. Du glæder dig måske til alle festerne, caféerne og studieturene, og ja, de er fede, men det er ikke alt, Ribe Katedralskole har at byde på. Der er også mulighed for at fordybe sig i det faglige og dykke ned i alt fra fremmede sprog til naturvidenskabelige eksperimenter og international økonomi.
Her i starten er du måske en smule nervøs. Måske har du ikke fået helt styr på det med at være gymnasieelev endnu, men det er vigtigt at huske, at alle de andre har det på præcis samme måde. I er alle i samme båd, så hjælp dem, der skulle blive søsyge, og prøv at lære nye mennesker at kende, selvom det kan være angstprovokerende og udenfor din komfortzone. Vi 2.g’ere og 3.g’ere er ikke så skræmmende, som vi måske ser ud, så smil eller sig hej, vi har glædet os til at møde jer.
Noget af det nye ved at gå på gymnasiet er, som mange lærere nok allerede har prædiket om, ansvaret for egen læring. Det betyder, som det antyder, egentlig bare, at du nu selv står med ansvaret for at få lavet afleveringer og lektier til tiden. Det vil sige, at du selv bestemmer, hvad du bruger din tid på. Mit råd til dig er, at du skal lære at prioritere og finde en god balance mellem skole og fritid. Husk nu at nyde det – tiden her går hurtigere, end man lige tror.
Jeg ønsker dig hjerteligt velkommen til en god start på Ribe Katedralskole!
Emmelie Victoria Deichgraeber Steffensen
Elevrådsformand
Din første tid på Ribe Katedralskole Introprogram
Onsdag den 10. august
8.30: Du bliver budt velkommen af rektor Kristian Bennike i Salen. Klasselæreren og elevtutorerne præsenteres og følger jer til jeres klasseværelse. I lærer hinanden og skemaprogrammet Lectio at kende. Du får rundvisning på skolen, så du kan finde kantinen, biblioteket og kontoret.
11.15: Fællesaktiviteter for alle førsteårselever ved hallen.
13.15: Du får fri.
Torsdag den 11. august
Første skoledag med normalt skema. I løbet af dagen skal I have taget billeder til Lectio, og du får udleveret koder til skolens netværk og Lectio. Medbring din bærbare computer.
Fredag den 12. august
Normal undervisning og fællesarrangement i hallen for alle elever. Kl. 15.00 er der fredagscafé.
Fredag den 26. august
Aktivitetsdag. Fra kl. 17.30-00.30 er der introfest med spisning.
Tirsdag den 30. august til lørdag den 3. september
Fotografering. Du kan købe portræt- og klassebilleder.
Fælles for alle førsteårselever
I løbet af de første uger har du timer med studievejlederen og klasselæreren, og du møder dine elevtutorer.
Ikke alle fag står på skemaet fra begyndelsen af skoleåret. Året er inddelt i tre skemaperioder med forskellige fag og timetal. Du får nyt skema i november og igen lige efter nytår.
Forældremøder for stx, hhx og htx
14. september for hhx og forældre. Flyttet til 24. november!
19. september for stx og forældre.
21. september for htx og forældre.
Alt det sjove Særlige aktiviteter
Studieture: I tilknytning til undervisningen arrangeres normalt forskellige ekskursioner samt en studietur i Danmark og en studierejse i udlandet.
Hf: I 1.hf er du på lejrskole i september med de naturvidenskabelige fag (biologi, kemi og geografi). På hf ligger der en studierejse til Berlin i foråret i 1.hf og en studietur med to overnatninger til København med KS-fagene i 2.hf.
På hf-uddannelsen møder du også projekt- og praktikforløb. Du vil få hjælp til at finde din hovedinteresse og blive afklaret i forhold til, hvilken fagpakke du vil vælge i 2.hf. Projekt- og praktikforløbene er en blanding af arbejde på skolen og besøg på blandt andet UC Syd og EA Sydvest og institutioner og virksomheder i lokalområdet.
Eud og eux: I løbet af grundforløb 1 er du på studietur med to overnatninger. I foråret i 2.eux tager du sammen med eleverne i 1.hf på studierejse til Berlin.
Stx, htx og hhx: I 1.g er du i løbet af efteråret på en introtur med to overnatninger.
Studierejsen i 2.g ligger i foråret og er ofte en rejse til en europæisk storby.
I 3.g er der en studietur med to overnatninger. Studieturen i 3.g arrangeres i tilknytning til studieretningsfagene og går til en større dansk universitetsby.
Udveksling: Vi samarbejder med udenlandske gymnasier om udvekslingsrejser, bl.a. i Zittau, Spanien og Frankrig. Hvert andet år er seks 1.g-elever i New York, og hvert andet år er seks elever fra Queens på udveksling i Ribe en uge.
Fællesarrangementer: Vi holder naturvidenskabsfestival, foredrag, filmforevisninger, musikarrangementer og idræts- og aktivitetsdage. Det er obligatorisk at deltage.
Lektiecafé: Du kan være med i frivillig matematikcafé og afleveringsværksted.
Studiekredse og frivillige aktiviteter: Du kan være med i studiekredse i f.eks. litteratur, astronomi og fysik. Meld dig til musical med kostumer og kulisser, skuespil eller sang og musik, eller til kor og musikhold eller frivillig idræt.
Skolen er med i Akademiet for Talentfulde Unge og ScienceTalent. Hhx-eleverne deltager i DM i erhvervscase.
Elevorganisationer: Skolens elevråd inddrages i skolens beslutningsprocesser. Elevernes festforening hedder Heimdal og holder skolefester hvert år som skolens introfest og gallafesten Store Heimdal. Caféudvalget arrangerer fredagscafé ca. en gang om måneden. Eleverne udgiver skolebladet Mercurius, og Gaia er elevernes miljøorganisation.
Samarbejde med lokalområdet: Klasser fra htx, hhx, eud og eux besøger forskellige lokale virksomheder, og de naturvidenskabelige fag fra stx besøger f.eks. Ribe Biogas og Vadehavscentret, mens f.eks. dansk, oldtidskundskab (stx) og græsk (stx) besøger Ribe Kunstmuseum. Samfundsfag (stx) og erhvervsjura (hhx) samarbejder med blandt andre Byretten i Esbjerg, og de naturvidenskabelige fag i stx har et projekt om alternativ energi i samarbejde med AAU, Esbjerg. Hf-eleverne er i tre dages praktik i lokale virksomheder og institutioner.
Information
Her finder du alt andet, du skal vide, inden du starter på Ribe Katedralskole. Klik og læs mere lige her:
Elevambassadørerne hjælper ledelse, lærere og studievejledere med at orientere om, hvad det vil sige at gå på Ribe Katedralskole og være elev på de forskellige uddannelser.
Et par gange hver måned samles alle elever i Salen til fællesmøder i 2. frikvarter. Du får vigtig information om hverdagen og særlige begivenheder på skolen, og der er forskellige underholdende indslag.
Alle grundforløbsklasser i både hhx, htx og stx, alle 1.hf-klasser og eud-/eux-klassen har en studievejleder, en klasselærer og to elevtutorer.
Elevtutorerne giver gode råd om hverdagen og det, der sker på skolen ud over undervisningen, f.eks. fester, fredagscaféer og frisport.
Vi forventer, at du har en bærbar computer med til undervisningen. Vi anbefaler en Windows PC, men Mac kan også bruges. Vi fraråder Chromebook og tablets, da de programmer, du skal bruge, ikke kan køre på disse maskiner. Du får stillet et matematikprogram (Maple), Ordbogen.com og Microsoft Office 365 gratis til rådighed, mens du går hos os.
På Lectio kan du følge ugens skema, skemaændringer og skolens forskellige aktiviteter. Det er også i Lectio, du finder dine lektier, afleverer dine opgaver og ser dine karakterer.
Det er vigtigt, at du dagligt holder øje med din Lectioforside og tjekker dine beskeder. De kan være fra lærer, administrationen, studievejlederne eller rektor. Lectio kan også bruges til kommunikation mellem eleverne.
Skolens læsevejleder Marcus Janby hjælper elever med læsevanskeligheder. I løbet af de første uger vil Marcus orientere om, hvilke muligheder du har for hjælp, f.eks. læsetest, IT-værktøjer og anden specialpædagogisk støtte. Hvis du ved, at du har læsevanskeligheder, kan du kontakte Marcus på mj@ribekatedralskole.dk.
Ugeskemaet er tilpasset tog- og bustider, så du kan få dagen til at hænge sammen.
1. modul: 8.00 – 9.30
2. modul: 9.45 – 11.15
3. modul: 11.40 – 13.15
4. modul: 13.25 – 15.00
Hver klasse får tildelt en studievejleder, som dels skal vejlede klassen kollektivt og individuelt ved behov. Den individuelle vejledning kan være alle sociale og private problemer, og studievejlederne har tavshedspligt. Studievejlederne kan arrangere samtaler med en psykolog.
Studievalg Sydjylland vejleder om videre uddannelse.
Lærerne på Ribe Katedralskole arbejder sammen i større og mindre teams. Hver klasse har en klasselærer og et klasseteam, der består af alle klassens lærere. Klasseteamet koordinerer og afvikler de aktiviteter, klassen skal gennemgå i løbet af uddannelsen. Teamet understøtter også et godt socialt miljø i klassen og elevernes faglige udbytte af undervisningen.
Facebook - 27. januar 2023
Company Programme
Omkring 150 gymnasieelever fordelt på 39 hold deltog torsdag den 26/1 i konkurrencen Company Programme, som er arrangeret af Fonden for Entreprenørskab, Region Syddanmark, og som i år blev afholdt på Ribe Katedralskole.
Fælles for deltagerne i Company Programme er, ...at de går i hhx og har faget innovation. Flere af holdene klarede sig rigtig godt og gik videre fra den regionale konkurrence til den nationale. Dagens 1. plads gik til "SnusForbi". 😀
Instagram - 27. januar 2023
1. og 2. HTX har afsluttet deres innovationsdøgn med en messe ude på Logitrans 🤖👨🏫 Her præsentere de deres løsninger til nogle cases Logitrans har stillet.🦾
Facebook - 26. januar 2023
Shakespeares Hamlet på RK
Onsdag den 25/1 kunne RK byde på Shakespeares Hamlet, opført af den britiske teatergruppe "TNT". The Observer UK kalder forestillingen for "World class theatre", og flere af skuespillerne har arbejdet i London's West End og for BBC.
...Engelskholdene fra 2. og 3. stx så den fremragende forestilling! 😀😃
Efter stykket var der Q&A med de 7 besøgende skuespiller.
Facebook - 25. januar 2023
Hvem er bedst til grammatik?
Holdet 2wEn (htx) spillede tirsdag den 24/1 brætspillet Grammarian, hvor planeten med de 7 grammatik-regioner skal reddes fra monstre. Eleverne dystede om at redde flest regioner ved at løse grammatiske spørgsmål 😀
Facebook - 23. januar 2023
ATU Diplomoverrækkelse
Torsdag den 19/1 var der dimission for de elever, der siden forsommeren 2021 har fulgt ATU's aktiviteter. ATU'erne har i de godt to år været til forskellige foredrag, på virksomhedsbesøg og på besøg hos studerende på universiteterne samt haft mulighed ...for at deltage i camps i ind- og udland.
Fra RK er det Carl Emil 3.s , Dichte 3.r, Kamilla 3.w, Line 3.y og Linnea 3.s. Tillykke til dem! 😀
Facebook - 20. januar 2023
Tid for store opgaver
Torsdag den 19/1 blev det første af vejledningsmøderne forud for skrivning af de store opgaver afviklet. De store opgaver skrives af afgangseleverne i de første uger af marts.
Eleverne i 2.hf skriver SSO, 2.eux skriver EOP, 3.hhx skriver SOP, og 3.stx skriver SRP. ...
Eleverne i 3.htx skrev deres SOP før jul og skal mandag den 23/1 til mundtlig eksamen i opgaven. Held og lykke til dem!
Facebook - 16. januar 2023
Unge ord 2022
Tre elever fra Ribe Katedralskole har fået optaget tekster i Unge Ord-kollektionen for 2022. Det er Liv Skouv Ibsen 1.x (stx), Anna Lucia Ibsen og Emma Bo Stenderup 2.t (stx). 😀📖
De 3 piger er fredag den 20/1 inviteret til Unge Ord-Awards i København. Inden selve ...prisuddelingen deltager pigerne bl.a. i en Write-athon, hvor de kan møde forskellige kendte danske forfattere. 😀📚
Facebook - 16. januar 2023
Tyske rejsedestinationer
I forbindelse med arbejdet med Bernhard Schlinks roman "Der Vorleser" (Højtlæseren) skulle eleverne på holdet 3gTYFA fredag den 13/1 lave rejsetip-oplæg om hovedpersonernes cykeltursdestinationer Amorbach, Bad Wimpfen, Miltenberg samt regionen Odenwald. ...
På billedet ses Filippa (3.x) og Noah (3.r), der fortæller om Bad Wimpfen
Instagram - 11. januar 2023
Vil du gerne fordybe dig og lære endnu mere? Vi på Ribe Katedralskole støtter alle nysgerrige og motiverede elever, som gerne vil udvikle deres faglige og personlige kompetencer i et unikt fællesskab af ligesindede. Nu har du muligheden for at deltage i ATU’s diplomforløb. Ansøg senest den ...3. feb. 2023. Ansøgningsskemaer sendes ud via Lectiobesked i den kommende uge. Der er infomøde den 13.01.23 i H11 kl. 11:16-11:39. Ses vi?🤩🫣