Ribe Katedralskole Til nye elever
Her finder du:
Velkommen Kære nye elev
Ventetiden er ovre, og du skal som kommende elev på Ribe Katedralskole påbegynde et flerårigt eventyr fyldt med faglighed, festligheder og fællesskab. Du, og den årgang du ankommer med, er på vej ind i et eventyr med masser af farverige personligheder, både elever og lærere! Og har du brug for hjælp, står de selvfølgelig til rådighed.
En tanke, man altid har i baghovedet, er: Hvordan er Ribe Katedralskole egentlig at gå på? Med kammeratskab og faglighed i tandem. Frygten for, om man kan klare alle lektierne og afleveringerne, vil altid være der. Det kan man godt. For den uddannelse, du har valgt – om den er sproglig, naturvidenskabelig, merkantil, samfundsvidenskabelig, teknisk, kreativ eller en kombination – vil føles lettere end folkeskolen, fordi det er DIG, der har valgt den!
Ribe Katedralskole er ikke kun rapportaflevering og digtanalyse, men også hygge! Om det så er skolefesterne, caféerne, studieturene, musik, håndbold eller brætspilseftermiddage, er der noget for enhver smag. Og findes der ikke noget perfekt til dig, er både lærerne og elevorganisationerne mere end villige til at få dine idéer ud i verden – hvis du ellers tør tage teten. Alkohol eller ej, så er en god dag aldrig fuldendt uden gode venner at nyde den med.
På Ribe Katedralskole lærer du noget om ansvar. Både at tage ansvar over for dine kammerater og dig selv. Selvfølgelig skal lektierne læses og afleveringerne afleveres, men pauserne holder heller ikke sig selv, så afsæt god tid til afslapning, og brug den fritid, du har, så godt, som du kan.
Ribe Katedralskole er en blandet pakke, så du vil få kendskab til og venner på tværs af hele uddannelsesspektret, fra klassikere til fysikere, fra økonomi til poesi. Du bliver venner med folk fra alle uddannelser og retninger – om du vil det eller ej. Og glem nu ikke at vinke og sige hej til nogle af de ældre elever, de (fleste) bider ikke.
Selvom det her eventyr vil blive hårdt, nyt og mest af alt anderledes, vil det også være et sted, hvor der er plads til, at du kan udforske. Så husk lige den slapper, for tiden vil gå hurtigere, end du forestiller dig. Og skulle jeg komme med et bud: Gør Ribe Katedralskole til et sted, hvor du har lyst til at være, ikke bare et sted, hvor du skal være.
Hjertelig velkommen fra os alle sammen, og må du få dig en fantastisk start her på Ribe Katedralskole!
Andreas Høggaard Buhl
Elevrådsformand
Din første tid på Ribe Katedralskole Introprogram
Tirsdag den 13. august
8.30: Du bliver budt velkommen af rektor Kristian Bennike i Salen. Klasselæreren og elevtutorerne præsenteres og følger jer til jeres klasseværelse. I lærer hinanden og skemaprogrammet Lectio at kende. Du får rundvisning på skolen, så du kan finde kantinen, biblioteket og kontoret.
11.15: Fællesaktiviteter for alle førsteårselever ved hallen.
13.15: Du får fri.
Onsdag den 14. august
Første skoledag med normalt skema. I løbet af dagen skal I have taget billeder til Lectio, og du får udleveret koder til skolens netværk og Lectio. Medbring din bærbare computer.
Fredag den 16. august
Normal undervisning og fællesarrangement med den psykologiske entertainer Niels Krøjgaard i hallen for alle elever.
Fredag den 30. august
Aktivitetsdag kl. 8.00 – 14.10.
Fra kl. 17.30 – 00.30 er der introfest med spisning..
Onsdag den 14. august til fredag den 16. august
Fotografering. Du kan købe portræt- og klassebilleder.
Fælles for alle førsteårselever
I løbet af de første uger har du timer med studievejlederen og klasselæreren, og du møder dine elevtutorer.
Ikke alle fag står på skemaet fra begyndelsen af skoleåret. Året er inddelt i tre skemaperioder med forskellige fag og timetal. Du får nyt skema i november og igen lige efter nytår.
Forældremøder for stx, hhx og htx
18. september 2024 for stx og forældre – om valg af studieretning
25. september 2024 for htx og forældre
25. september 2024 for hhx og forældre
10. og 11. december 2024 for stx og forældre
Alt det sjove Særlige aktiviteter
Studieture: I tilknytning til undervisningen arrangeres normalt forskellige ekskursioner samt en studietur i Danmark og en studierejse i udlandet.
Hf: I 1.hf er du på lejrskole i september med de naturvidenskabelige fag (biologi, kemi og geografi). På hf ligger der en studierejse til Berlin i foråret i 1.hf og en studietur med to overnatninger til København med KS-fagene i 2.hf.
På hf-uddannelsen møder du også projekt- og praktikforløb. Du vil få hjælp til at finde din hovedinteresse og blive afklaret i forhold til, hvilken fagpakke du vil vælge i 2.hf. Projekt- og praktikforløbene er en blanding af arbejde på skolen og besøg på blandt andet UC Syd og EA Sydvest og institutioner og virksomheder i lokalområdet.
Eud og eux: I løbet af grundforløb 1 er du på studietur med to overnatninger. I foråret i 2.eux tager du sammen med eleverne i 1.hf på studierejse til Berlin.
Stx, htx og hhx: I 1.g er du i løbet af efteråret på en introtur med to overnatninger.
Studierejsen i 2.g ligger i foråret og er ofte en rejse til en europæisk storby.
I 3.g er der en studietur med to overnatninger. Studieturen i 3.g arrangeres i tilknytning til studieretningsfagene og går til en større dansk universitetsby.
Udveksling: Vi samarbejder med udenlandske gymnasier om udvekslingsrejser, bl.a. i Zittau, Spanien og Frankrig. Hvert andet år er seks 1.g-elever i New York, og hvert andet år er seks elever fra Queens på udveksling i Ribe en uge.
Fællesarrangementer: Vi holder naturvidenskabsfestival, foredrag, filmforevisninger, musikarrangementer og idræts- og aktivitetsdage. Det er obligatorisk at deltage.
Lektiecafé: Du kan være med i frivillig matematikcafé og afleveringsværksted.
Studiekredse og frivillige aktiviteter: Du kan være med i studiekredse i f.eks. litteratur, astronomi og fysik. Meld dig til musical med kostumer og kulisser, skuespil eller sang og musik, eller til kor og musikhold eller frivillig idræt.
Skolen er med i Akademiet for Talentfulde Unge og ScienceTalent. Hhx-eleverne deltager i DM i erhvervscase.
Elevorganisationer: Skolens elevråd inddrages i skolens beslutningsprocesser. Elevernes festforening hedder Heimdal og holder skolefester hvert år som skolens introfest og gallafesten Store Heimdal. Caféudvalget arrangerer fredagscafé ca. en gang om måneden. Eleverne udgiver skolebladet Mercurius, og Gaia er elevernes miljøorganisation. Skolens andre elevorganisationer: KFS, Instagram og brætspilsklub.
Samarbejde med lokalområdet: Klasser fra htx, hhx, eud og eux besøger forskellige lokale virksomheder og institutioner. De naturvidenskabelige fag fra stx besøger f.eks. Ribe Biogas og Vadehavscentret, dansk, oldtidskundskab (stx) og græsk (stx) besøger Ribe Kunstmuseum og samfundsfag (stx) og erhvervsjura (hhx) samarbejder med blandt andre Byretten i Esbjerg. Elever fra de forskellige uddannelser deltager i et projekt om klima, natursyn, grøn energi og grønt iværksætteri i samarbejde med bl.a. AAU Esbjerg og lokale virksomheder, institutioner og foreninger. Desuden er hf-eleverne er i tre dages praktik i lokale virksomheder og institutioner.
Information
Her finder du alt andet, du skal vide, inden du starter på Ribe Katedralskole. Klik og læs mere lige her:
Elevambassadørerne hjælper ledelse, lærere og studievejledere med at orientere om, hvad det vil sige at gå på Ribe Katedralskole og være elev på de forskellige uddannelser.
Et par gange hver måned samles alle elever i Salen til fællessamlinger i 2. frikvarter. Du får vigtig information om hverdagen og særlige begivenheder på skolen, og der er forskellige underholdende indslag.
Alle grundforløbsklasser i både hhx, htx og stx, alle 1.hf-klasser og eud-/eux-klassen har en studievejleder, en klasselærer og to elevtutorer.
Elevtutorerne giver gode råd om hverdagen og det, der sker på skolen ud over undervisningen, f.eks. fester, fredagscaféer og frisport.
Vi forventer, at du har en bærbar computer med til undervisningen. Vi anbefaler en Windows PC, men Mac kan også bruges. Vi fraråder Chromebook og tablets, da de programmer, du skal bruge, ikke kan køre på disse maskiner. Du får stillet et matematikprogram (Maple), Ordbogen.com og Microsoft Office 365 gratis til rådighed, mens du går hos os.
På Lectio kan du følge ugens skema, skemaændringer og skolens forskellige aktiviteter. Det er også i Lectio, du finder dine lektier, afleverer dine opgaver og ser dine karakterer.
Det er vigtigt, at du dagligt holder øje med din Lectioforside og tjekker dine beskeder. De kan være fra lærer, administrationen, studievejlederne eller rektor. Lectio kan også bruges til kommunikation mellem eleverne.
Skolens læsevejleder Marcus Janby hjælper elever med læsevanskeligheder. I løbet af de første uger vil Marcus orientere om, hvilke muligheder du har for hjælp, f.eks. læsetest, IT-værktøjer og anden specialpædagogisk støtte. Hvis du ved, at du har læsevanskeligheder, kan du kontakte Marcus på mj@ribekatedralskole.dk.
Ugeskemaet er tilpasset tog- og bustider, så du kan få dagen til at hænge sammen.
1. modul: 8.00 – 9.30
2. modul: 9.45 – 11.15
3. modul: 11.40 – 13.15
4. modul: 13.25 – 15.00
Hver klasse får tildelt en studievejleder, som dels skal vejlede klassen kollektivt og individuelt ved behov. Den individuelle vejledning kan være alle sociale og private problemer, og studievejlederne har tavshedspligt. Studievejlederne kan arrangere samtaler med en psykolog.
Studievalg Sydjylland vejleder om videre uddannelse.
Lærerne på Ribe Katedralskole arbejder sammen i større og mindre teams. Hver klasse har en klasselærer og et klasseteam, der består af alle klassens lærere. Klasseteamet koordinerer og afvikler de aktiviteter, klassen skal gennemgå i løbet af uddannelsen. Teamet understøtter også et godt socialt miljø i klassen og elevernes faglige udbytte af undervisningen.
Ribe Katedralskole
19 mar 2025, 9:11
Tysk musik på skemaet
Alle elever på holdet 1g Ty/2 holder oplæg om tysk musik i disse uger. Alt fra hip-hop til hard rock. På billedet ses Lærke fra 1.y, der den 17/3 holdt oplæg om Rammstein forsangeren Till Lindemann's soloprojekt og sangen "Nass".🧑🎤🙂
Ribe Katedralskole
19 mar 2025, 9:06
Spiselige DNA-modeller
Tirsdag den 18/3 byggede eleverne fra 1yBI (stx) modeller af DNA vha. vingummier, grønne og røde druer, spaghetti og tandstikker - modellerne blev efterfølgende spist 🍇😋
Ribe Katedralskole
18 mar 2025, 19:18
🎨BILLEDKUNST🎨
I dag har 2hf/3g billedkunst B-holdet været på Ribe kunstmuseum og kigge på en masse kunst i forbindelse med et lille forløb om kuratering - Derfor har eleverne også taget billeder af forskellige kunstværker de har udvalgt, som skulle symbolisere en følelse i det ...hele🎨🖌️🖼️
#ribekatedralskole #ribe #stx #hf #hhx #htx #skole #gymnasie #RK #kunst #art #kunstmuseum #billedkunst
Ribe Katedralskole
14 mar 2025, 9:48
De nye ATU'er fra RK
Hvert år siden 2012 har Ribe Katedralskole sendt en gruppe elever med lyst til at lære mere til Akademiet for Talentfulde Unge, ATU. De sidste år har elever fra både hhx, htx og stx kunnet søge om optagelse i ATU, men siden 2023 har eleverne fra hhx i stedet fået... mulighed for at deltage i Akademiet for Businesstalenter, ABT. Dette års nye ATU'er kommer alle fra stx: Andrea 1.x, Iris 1.x, Sara 1.y, Sebastian 1.s og Trine 1.y. 😀
Ribe Katedralskole
14 mar 2025, 9:36
Gæster fra Zittau på Mandø
Torsdag den 13/3 var gæsterne fra Zittau på Mandø, og de var på østerstur i det desværre lidt kolde vejr☁️🦪🙂
Ribe Katedralskole
13 mar 2025, 7:37
Fysikken bag Nobelprisen i fysik 2023
Onsdag den 12. marts deltog 2x Fy holdet (stx) i en livestreaming fra Aarhus Universitet, "Sådan bevæger elektroner sig: Fysikken bag 2023 Nobelprisen i fysik", v. professor Lars Bojer Madsen, Institut for Fysik og Astronomi. Her hørte ...eleverne om, hvordan man med ultrahurtige lasere - femtosekundlasere - kan tage "billeder" af elektroner i atomer og molekyler. 😀
Ribe Katedralskole
12 mar 2025, 8:27
Besøg fra Zittau
I efteråret besøgte en gruppe Ribe-elever fra 2.g Zittau og var indkvarteret privat. Fra mandag den 10/3 til lørdag den 15/3 er de tyske elever på genbesøg i Ribe.
Mandag blev gæsterne modtaget i sangsalen, deltog i undervisning var på byvandring i Ribe og dansede ...les lanciers. Tirsdag var de tyske gæster og deres værter på udflugt til Odense, hvor de bl.a. besøgte H.C. Andersens Hus. 😀
Ribe Katedralskole
07 mar 2025, 10:45
Rollemodelarrangement
Torsdag den 27/2 summede Salen af spørgelyst, da mere end 200 af områdets 8. klasseselever deltog i årets rollemodelarrangement, hvor bl.a. skolens elevambassadører fortalte om de mange spændende ungdomsuddannelser vi har på skolen. 😀
Ribe Katedralskole
06 mar 2025, 12:37
Forsøg mhp. SRP
Nogle af de naturvidenskabelige elever i 3.stx indleder arbejdet med deres SRP med at lave forsøg i kemi og fysik. Her ses to fysikelever: Mads Emil arbejder med at udglatte vekselspænding i forbindelse med sin SRP om elektricitetskrigen, og Christian bestemmer ...halveringstid af et ukendt stof i forbindelse med sin SRP om atombomber. 📟🔌🙂